نکات مهم درمورد بهداشت غذا :

  1. پس از تماس با گوشت و ماهی و مرغ دستهایتان را با دقت بشویید و برای خرد کرد ن گوشت و ماهی و میوه و سبزیجات خام از تخته های جداگانه استفاده کنید .
  2. غذا را فقط یک بار گرم کنید و هنگام گرم کردن از حرارت زیاد استفاده کنید تا میکروب ها کشته شوند
  3. غذاهای نیم خورده کودکتان را نگه ندارید چون بزاق وارد شده به غذا موجب رشد میکروب ها میگردد
  4. همیشه روی غذاهایی که در فریزر قرار میدهید تاریخ بگذارید تا زمان مصرف آن دیر نشود
  5. غذا را در خارج از یخچال قرار ندهید و اگر میخواهید آنرادر یخچال قرار دهید بسرعت آن را سرد نمایید
  6. روی غذا درپوش قرار دهید تا از آلودگی حشرات نجات یابد
  7. دست های خود و کودکتان را قبل از غذا دادن به ایشان بشویید
  8. آب جوشیده سرد شده جهت مصرف کودک مناسب است از آ ب معدنی استفاده نکنید چون استریل نبوده دارای سدیم بالا میباشد .

تغذیه کودک بعد از شش ماهگی :

شروع غذای کمکی در شیرخوار قبل از 6 ماهگی در صورت رشد مناسب برای کودکتان توصیه نمیشود زیرا شیر مادر حاوی کلیه مواد مورد نیاز برای رشد شیرخوار میباشد .شروع زودرس غذای کمکی در کودک باعث ایجاد حساسیتهای غذایی شده احتمال عفونتهای دستگاه گوارش را در کودکتان بالا میبرد .

در چه مواردی کودک به شروع غذای کمکی قبل از شش ماهگی نیازمند است :

نیاز کودک به غذای کمکی با بررسی منحنی رشد او حاصل میشود .اگر در منحنی وزن به سن کودک افت ملاحظه شد شروع تغذیه کمکی بلامانع است . آمادگی برای مصرف غذاهای جامد در کودک به این ترتیب است که کودک دیگر با خوردن شیر راضی نمیشود و بخصوص شبها بیشتر بیدار میگردد و به غذاهایی که افراد خانواده میخورند علاقه بیشتری نشان میدهد.

اولین غذاهایی که کودک در شروع تغذیه کمکی امتحان میکند فرنی آرد برنج است که میزان مصرف و چگونگی آن را در بروشور ملاحظه میفرمایید.

فرنی آرد برنج :

مواد لازم :

آرد برنج: دو قاشق مرباخوری سرصاف

شکر : یک قاشق مرباخوری سرصاف

شیر پاستوریزه : 120 میلی لیتر

در صورتیکه از شیر پاستوریزه برای تهیه فرنی استفاده میکنید از این روش استفاده کنید :

طرز تهیه : شیر پاستوریزه را برای یک دقیقه بجوشانید و سپس بگذارید سرد شود .اگر از شیر با ماندگاری طولانی استفاده میکنید نیازی به جوشاندن نخواهید داشت و سپس آرد برنج رابا آن مخلوط نموده روی حرارت شعله قرار دهید تا کم کم به قوام برسد .

در صورت استفاده از شیر مادر اول آرد برنج را با شکر و آب بپزید پس از برداشت آن را با شیر مادر مخلوط و نرم کنید .در روزهای اول میتوان فرنی که با شیر مادر مخلوط نشده را در یخچال بگذارید وهر بار مقدار کمی از شیر خود را با آن مخلوط نمایید تا دیگر نیازی به گرم کردن مجدد فرنی نباشد .

در این روش اول 120 سی سی شیر پاستوریزه را به مدت 10 دقیقه میجوشانند ، سپس آب جوشیده خنک شده را به آن اضافه میکنند تا حجم شیر مجددا به 120 سی سی برسد .

برای اطمینان از سلامت شیر پاستوریزه میتوان یک قاشق از آن را روی گاز قرار داد در صورت دلمه شدن شیر فاسد میباشد

به این ترتیب 12 تا 15 قاشق مربا خوری فرنی بدست میاید که هر گرم آن حدود 3/1 کیلو کالری انرژی دارد و استفاده از نصف قاشق مرباخوری کره به هر گرم فرنی 2 کیلوکالری انرژی میبخشد .

اضافه نمودن روغن زیتون به شیر نیز میتواند انرژی مورد نیاز را افزایش دهد .

از 8 ماهگی به بعد میتوان فرنی کودک را با آرد گندم یا نشاسته درست کرد

حریره بادام:

مواد لازم :

مغز بادام شیرین با اندازه متوسط : پنج عدد

آردبرنج :دوقاشق مرباخوری سرصاف

شکر : نصف قاشق مرباخوری

شیرپاستوریزه : 120 سی سی معادل نصف لیوان معمولی

طرز تهیه :

مغز بادام ها را در آب جوش خیس کنید بعد از سه تا پنج ساعت پوست آنها را بگیرید و با هر وسیله ای که در منزل دارید آنها را کوبیده یا آسیاب نمایید تا نرم شوند بعد آرد برنج وشکر و بادام کوبیده شده را به شیر پاستوریزه (به طریقی که در تهیه فرنی گفته شد اضافه کرده روی حرارت ملایم بگذارید و مرتب به هم بزنید تا به قوام مورد نظربرسد . با مقادیر فوق حدود 17 قاشق مرباخوری حریره بادام درست میشود که هر گرم آن 5/1 کیلوکالری انرژی دارد .

در صورتیکه مایل باشید یا طبق نظر پزشک میتوان حریره بادام را مشابه فرنی با شیر مادر تهیه نمود..

انواع پوره ها:

میتوان از سیب زمینی ،هویج ، نخود فرنگی ، لوبیا سبز ،کدو حلوایی ، کدو خورشتی و کرفس نیز استفاده کرد .

پوره سیب زمینی :

سیب زمینی : دوعدد با اندازه متوسط

شیرپاستوریزه : پنج قاشق غذاخوری (مقدارمورد نیاز برای متناسب کردن قوام پوره )

کره : یک قاشق مرباخوری

بجای کره میتوان از دو قاشق مرباخوری روغن مایع استفاده کرد. سایر روغن ها مانند روغن زیتون بی بو و روغن هسته انگورنیز قابل استفاده هستند

برای تهیه پوره سیب زمینی از سیب زمینی های زرد و سالم استفاده کنید (سیب زمینی سبز باعث مسمومیت میشود ) ابتدا سیب زمینی را با پوست کاملا بشویید و با کمی آب بپزید .بعد از پخته شدن و جداکردن پوست ، سیب زمینی را رنده کرده و با کره و شیر مخلوط کنید تا کاملا نرم و یکنواخت شود .

سیب زمینی ر ا در آب و ترجیحا در فر بپزید و سپس آنرا له کرده از صافی رد کنید ولی مولی نت نکنید تا باعث تجزیه نشاسته آن نشود . پس از نرم شدن میتوان از شیر مادر ، شیر خشک ، کره برای اضافه نمودن به آن استفاده نمود

پوره هویج :

هویج را کاملا بشویید و آن را با بخار یا آب بپزید و پوست آن را کاملا گرفته و سپس در مخلوط کن نرم کنید .میتوانید به آن شیر اضافه فرمایید

در شیرخوارانی که خوب وزن نمیگیرند میتوان یک قاشق مرباخوری پودربادام یاگردو یا فندق یا زرده تخم مرغ پخته شده به پوره اضافه کرد تا انرژی و مواد مغذی آن بیشترشود.

انواع سوپ ها:

سوپ سبزی :

موادلازم: گوشت گوسفند یا گوساله یا مرغ و یا گوشت چرخ کرده ، پیاز، جعفری خرد شده ، سیب زمینی ، هویج ، گوجه فرنگی ، برنج یا آرد برنج ، کره

طرز تهیه :

ابتدا گوشت را با پیاز خرد شده کمی تفت داده دو لیوان آب به آن اضافه کنید تا بپزد و سپس هویج و سیب زمینی و برنج را اضافه کنید .نیم ساعت بعد گوجه فرنگی رنده شده و کره را داخل سوپ بریزید و پس از آنکه چند جوش زد وبه قوام حلیم یا ماست رسید از روی اجاق بردارید . جعفری خرد شده را روی سوپ بریزید و آن را به کودک بدهید .از نمک به میزان کم استفاده کنید .

نکته مهم: تفت دادن با سرخ کردن متفاوت است پس از روغن برای تفت دادن استفاده نکنید . بعد از عادت کردن کودکتان به سوپ میتوان از شوید و جعفری یاکدو حلوایی یا کدوسبز یا لوبیا سبز یا نخود فرنگی یا کرفس و جوانه گندم یا ماش یا عدس به غذا اضافه نمایید

طعم تمام سوپ ها میتواند آب لیموترش یا آب نارنج تازه باشد .

سوپ رشته فرنگی ،بلغورجویاگندم:

مشابه سوپ قبلی است فقط بجای آرد برنج میتوان از رشته فرنگی یا بلغورجواستفاده کرد

سوپ شنبلیله (اشکنه):

مواد لازم:

آرد ذرت یا گندم یا برنج:یک قاشق غذاخوری

زرده تخم مرغ:یک عدد

شنبلیله خردشده:یک قاشق مرباخوری

پیاز:یک عدد متوسط

گوجه فرنگی :یک عدد متوسط

سیب زمینی :یک عدد متوسط

کره :یک قاشق مرباخوری

طرز تهیه:

ابتدا آرد را در کره در حرارت کم گرم کنیدو سپس شنبلیله را خیلی تمیز شسته و خرد کنید و با پیاز رنده شده شده و سیب زمینی و گوجه فرنگی رنده شده و یک لیوان آب به آن اضافه کنید و صبر کنید تا بپزد و بعد از جاافتادن وغلیظ شدن زرد ه تخم مرغ را با چنگال به هم زده و کم کم به سوپ اضافه کنید تا چند جوش بزند .

نکتهغذای اصلی کودک در سن زیر یک سال شیر مادر است بنابراین وعده های اضافی غدای کمکی ، به رشد کودک شما نخواهد کرد . در صورتیکه کودکتان نفخ میکند از بلغور گندم در سوپ ایشان استفاده نکنید . استاده از غذاهای آماده در صورتیکه مادر وقت و حوصله کافی داشته باشد توصیه نمیشود چون مواد افزودنی که برای نگهداری غذاها استفاده میگردد در غذاهای آماده موجود است . سبزیجات سوپ را در انتهای مراحل تهیه غذا به سوپ او اضافه کنید تا ویتامین های آن در اثر پخته شدن زیاد از بین نروند . این امر در مورد جوانه گندم نیز صادق است .

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.